OVPLYVNÍ KORONAVÍRUS CENY NEHNUTEĽNOSTÍ?

OVPLYVNÍ KORONAVÍRUS CENY NEHNUTEĽNOSTÍ?

Jednou z častých otázok ľudí je či ovplyvní koronavírus ceny nehnuteľností. Ceny nehnuteľností závisia na vývoji ekonomiky. Nehnuteľnosti sú pri tom špecifické v tom, že ich cena reaguje na zmeny v ekonomike so zhruba pol-ročným oneskorením. Preto dopad koronavírusu na ceny nehnuteľností možeme vidieť zhruba koncom tohto roka.

Podľa odborníkov môžu nastať tieto 2 scenáre:        

1. Návrat k normálu       

Ekonomika sa opäť naštartuje, nezamestnanosť sa síce na chvíľu zvýši, ale rýchlo sa znovu vráti na svoje dlhodobé minimá. Ceny nehnuteľností budú prinajhoršom stagnovať, resp. sa budú každoročne zvyšovať o niekoľko percent.

2. Príde ekonomická recesia

V tomto prípade sa ekonomika začne prepadávať, firmy sa dostanú do ekonomických problémov, nezamestnanosť bude dlhodobo rásť. Kúpu nehnuteľnosti budú ľudia odkladať na lepšie časy a znížený dopyt spôsobí aj pokles cien. Aký veľký pokles môže nastať je ťažké predpovedať. Nikto z nás nemá krištáľovú guľu, musíme si počkať ako sa vyvinie epidemiologická situácia. Pokiaľ by však prišla 2. vlna koronavírusu, ceny nehnuteľností by sa mohli znížiť aj o desiatky percent. Koncom roka budeme múdrejší. Teraz  hlavne buďme ostražití a správajme sa zodpovedne.

Týka sa Vás táto bežná otázka:

OVPLYVNÍ KORONAVÍRUS CENY NEHNUTEĽNOSTÍ?

Ak by ste potrebovali zistiť aktuálnu predajnú cenu svojej nehnuteľnosti, kontaktujte ma, rada Vám poradím. KONTAKTUJTE MA.