Podvodné lístočky v poštových schránkach

Podvodné lístočky v poštových schránkach

Predávate nehnuteľnosť? Pozor na lístočky typu „Kúpim byt v tejto lokalite“, alebo „Kúpim byt v tomto dome. Platba v hotovosti“.

Asi každému z nás sa stalo, že mal v schránke vhodený lístok s podobným obsahom. Lístky obsahujú aj telefónne číslo, na ktoré má predávajúci zavolať.

Niekedy sú dokonca tieto „odkazy“ napísané písaným písmom, aby to naozaj vyzeralo, že ich písal priamy záujemca.

Nedávno som klientovi predávala byt a na prvej schôdzke mi celý natešený ukázal 4 lístočky, ktoré našiel v schránke a že by bol rád, aby som tam zavolala, že to určite budú vážni záujemci. Lístky v ňom presne vyvolali pocit, že by mohol prísť o kupujúcich. Keďže sa pohybujem v realitách už nejaký ten rok, vedela som o čo ide a taktne som mu naznačila, že sa jedná o neseriózne realitné kancelárie, ktoré takto „lovia“ predávajúcich, prípadne sú to investori, ktorí sú ochotní byt síce kúpiť, ale za maximálne 70% trhovej ceny, potom ho zrekonštruovať a následne so ziskom predať.

Keď sme potom spoločne zavolali na čísla z lístočkov, potvrdilo sa, že na druhom konci sa ozvali buď realitní makléri, alebo firmy, ktoré byty v hotovosti vykupujú, ale za byt ponúkali 60000,-eur. Pre porovnanie – byt sme predali za 2 mesiace za cenu 82000,-eur.

Často sa stane, že sa majitelia nechajú dobehnúť, pretože nevedia o týchto nekalých praktikách a sami zavolajú na kontakty z lístkov. Neseriózny maklér tvrdí, že má záujemcu o kúpu, s tým, že sa na byt musí najprv pozrieť on sám a potom, že ho ponúkne záujemcovi. Nakoniec žiadny záujemca neexistuje, za to majiteľ je chytený do siete s názvom exkluzívna zmluva s maklérom, ktorý sa o predaj ani poriadne nezaujíma.

Starší ľudia, ktorých by takéto metódy ani nenapadli, väčšinou s nadšením na lístočky volajú, pretože sú šťastní, že to ide tak ľahko a majú „toľko kupujúcich“…

Ak sa rozhodnete na takúto ponuku na lístočku zavolať, naozaj si overte s kým hovoríte, preverte si telefónne číslo, prípadne si na stretnutie pozvite aj známeho, či kamaráta.

A hlavne pri prvom stretnutí nič nepodpisujte.