Ako správne stanoviť cenu nehnuteľnosti

Ako správne stanoviť cenu nehnuteľnosti

Ak sa práve chystáte predávať nehnuteľnosť, nasledujúce riadky by ste si mali prečítať skutočne pozorne. Správne nastavenie ceny nehnuteľnosti totiž zásadne ovplyvňuje úspešnosť predaja. Cena je to čo rozhoduje o tom, či predáte a za koľko.

Pravidelne sa na mňa obracajú klienti s požiadavkou na určenie aktuálnej trhovej ceny ich nehnuteľnosti. Rada ich žiadosti vyhoviem a vyhotovím im môj odhad hodnoty bytu, domu, či pozemku na základe porovnávacej analýzy trhu a mojich skúseností. V skutočnosti však ceny nehnuteľností neurčujú makléri ani realitné kancelárie a dokonca ani samotní majitelia. Cenu vždy určuje aktuálna situácia na realitnom trhu, teda pomer medzi ponukou a dopytom. Pritom nie je rozhodujúce, za koľko ste nehnuteľnosť kúpili, koľko ste preplatili na hypotéke ani to za koľko predal pred rokom váš sused.

Okrem aktuálnej situácie na trhu s realitami cenu ovplyvňujú aj ďalšie faktory:

  • lokalita  – atraktivita obce, mestskej časti, štvrte….
  • poloha – poschodie, orientácia
  • množstvo zelene, čistota životného prostredia
  • občianska vybavenosť
  • dopravné spojenie
  • bezpečnosť….

Negatívne na cenu vplývajú tieto faktory:

  • poloha na prízemí alebo najvyššom poschodí
  • zlý stav bytového domu
  • neprítomnosť lodžie, pivnice alebo výťahu
  • zlá orientácia – napr. na rušnú križovatku

Je dobré rozlišovať medzi ponukovou a realizačnou cenou. Ponuková cena je cena inzerovaná a iba málokedy je totožná s cenou realizačnou, teda cenou, za ktorú sa nehnuteľnosť naozaj predá. Pri stanovení ponukovej ceny sa riaďte tým, čo je pre vás v danej situácii dôležité. Ponuková cena približujúca sa k hornej cenovej hranici, ktorú trh akceptuje, vedie k dlhšie trvajúcemu predaju. Naopak priblíženie sa k dolnej cenovej hranici a teda k sume, za ktorú by rád kúpil skoro každý znamená kratší predaj. Keď ale cenu „prestrelíte“ a stanovíte ju nad rámec, ktorý trh akceptuje, potenciálni záujemci ju s najväčšou pravdepodobnosťou zo svojho zoznamu vylúčia a vy tým nechtiac pomôžete predať susedovi, ktorý bol pri stanovení ponukovej ceny svojej nehnuteľnosti väčší realista.

Ak zvažujete v súčasnosti predaj vašej nehnuteľnosti je na to ideálne obdobie. Ceny v našej lokalite vzrástli za posledných 18 mesiacov o 6 až 8%. Vezmite pri predaji do úvahy všetky spomínané faktory, aby sa vám predaj podaril v optimálnom čase a za vami očakávanú cenu.

Ak máte ďalšie otázky, zavolajte mi, alebo napíšte mail, rada Vám poradím.